Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 20 juni 1983 viel de keuze van Frits Spits op Bucks Fizz met ‘When We Were Young’. Het nummer was geschreven door Warren Harry en werd in Engeland hun zesde top tien hit. Bucks Fizz werd in 1981 opgericht om mee te kunnen doen aan het Eurovisie Songfestival.

Andy Hill schreef het lied eind 1980 met het doel om mee te doen aan Song for Europe. (de Britse voorronden voor het Eurovisiesongfestival) Hij nam het liedje als demo op samen met Nichola Martin, een voormalig zangeres, en Mike Nolan, een muzikale kennis van Hill. Martin wilde het zelf wel zingen en verzamelde een aantal musici om haar heen. Samen met haar manager kwam ze tot het volgende viertal Cheryl Baker, Bobby G en Jau Aston. Nolan bleef en Martin zette zichzelf buiten beeld. Het lied won de Britse de voorrondes en vervolgens ook het Eurovisie Songfestival van 1981. De choreografie, en dan met name het moment dat de twee mannelijke leden de “lange” jurkjes van de dames wegtrekken en zo minirokken zichtbaar worden, is onvergetelijk gebleken.

Niet alleen ‘Making your mind up’ werd een nummer 1 hit in de Nederlandse Top Veertig (en ver daarbuiten), maar ook ‘The Land of make believe’ (1982) behaalde bij ons de eerste plaats. De Steunplaat ‘When we were young’ kwam niet zo ver; het nummer bleef steken op de 14e plaats.

 
Translate »
Share This