• Twitter
  • Facebook
Foto: Carl Lender, Wikipedia

Vandaag viert Brian May zijn 75e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is de gitarist van de legendarische rockband Queen. Maar May is meer dan dat: hij is ook nog eens gepromoveerd in de astrofysica. Daarnaast is hij de oprichter van een organisatie die zich inzet voor dierenrechten. Hij ontwierp en maakte zijn eigen elektrische gitaar (Red Special), waarop hij nu nog steeds speelt.  May bezocht de prestigieuze Hampton School in zijn woonplaats en studeerde daarna natuur- en wiskunde aan het Imperial College te Londen.  Vanwege het succes van Queen had hij wat meer tijd nodig voor de afronding: deze duurde maar liefst tot 2007.

May speelde vóór Queen in bands zoals 1984 en Smile. In Smile speelde May samen met o.a. de latere drummer van Queen, Roger Taylor en zijn jeugdvriend Tim Staffell. Korte tijd na het uiteenvallen van Smile ontstond Queen. Freddie Mercury was toen al een aantal jaren bevriend met de medestudenten;  hij werd de nieuwe zanger.

Gedurende Queen`s carrière schreef May vaak songs voor de band en componeerde hij veel belangrijke nummers zoals de wereldwijde hit “We Will Rock You”. Het eerste album van Queen genaamd Queen werd uitgebracht op 13 juli 1973. De eerste single van Queen, “Keep Yourself Alive”, werd geschreven door May. Hij schreef samen met zanger Freddie Mercury de meeste nummers, geïnspireerd door onder andere The Beatles en Jimi Hendrix. Brian May pende ook  nummers als “Tie Your Mother Down’, ‘Flash’, ‘I Want It All’, ‘39’, ‘Save Me’, ‘Hammer To Fall’, ‘Now I`m Here’ en ‘Who Wants To Live Forever’.

Tijdens een korte pauze van Queen in 1983, bracht Brian May zijn eerste solowerk uit, The Star Fleet Project, een gelegenheidsproject met onder andere Eddie van Halen. Na het overlijden van Freddy Mercury kwam zijn eerste soloalbum, ‘Back To The Light’, in 1992 uit. Er volgden meerdere solo platen, maar naast zijn solo carrière richtte Brian May zich met collega Roger Taylor ook op Queen. Na een succesvolle samenwerking van Brian en Roger met Paul Rodgers bij de introductie van Queen in de Hall of Fame in 2004, besloten de heren om samen te gaan toeren onder de naam ‘Queen+Paul Rodgers. Een jaar later werd May onderscheiden als Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. Tegenwoordig treedt Queen op met Adam Lambert. Zo verscheen vorig jaar het album ‘Live Around the World’, een compilatiealbum met opnames van een greep uit de 218 concerten die Queen + Adam Lambert tot die tijd samen gegeven hebben.

In november 2018 verscheen er een bioscoopfilm over de geschiedenis van Queen, Bohemian Rhapsody, vernoemd naar hun gelijknamige hit. De film werd bekroond met 4 Oscars. Afgelopen week bracht Brian May zijn allernieuwste single uit: ‘Floating in heaven’.

 
Translate »
Share This