• Twitter
  • Facebook

Foto : Wikipedia

Vandaag viert William Martin Joel zijn 73e verjaardag.  Gefeliciteerd! Billy Joel, want over hem hebben we het natuurlijk, werd al op zijn veertiende jaar voor het eerst lid van een band. Ver in de jaren zestig maakte Joel deel al uit van de band Attila en daarna van The Hassles. Ook speelde hij in pianobars onder de naam “Bill Martin”. Zijn eerste soloalbum, “Cold Spring Harbor” kwam in 1971 uit.

Het nummer ‘Piano Man’ schreef hij naar aanleiding van zijn ervaringen als pianist in een pianobar in de jaren zeventig, en “Scenes from an Italian Restaurant” dat waarschijnlijk gaat over het restaurant Christiano’s of een vergelijkbaar restaurant in de New Yorkse wijk Little Italy. Zijn lied “New York State of Mind”, een nummer van het in 1976 verschenen album ‘Turnstiles’ dat sindsdien een popklassieker is geworden, geeft ook blijk van zijn affiniteit met zijn thuisstaat.

In 1973 trouwt hij met Elisabeth Weber, die later zijn manager zal worden.  Zijn eerste single maakte hij in datzelfde jaar:  ‘Piano Man’ (1973). Geen hit in ons land overigens, maar nu wordt het nummer wel gezien als één van zijn beste. Het nummer staat elk jaar zeer hoog in de TOP 2000. In Nederland had Joel zijn eerste hit in de Nederlandse Top Veertig met ‘James’. (1976) Ook dit nummer stond op zijn 4e LP ‘Turnstiles’. Er volgden vele hits, waaronder ‘She`s always a woman to me’. Zijn vrouw Elisabeth vormde de inspiratie voor deze classic. Enkele andere successen van hem zijn ‘Just the Way You Are’, ‘My Life’, ‘Honesty’, ‘Pressure’, ‘Leningrad’ en de nummer 1 hit ‘Goodnight Saigon’. De zanger mocht 6 Grammy’s in ontvangst nemen. Billy Joel verkocht tot op heden wereldwijd ruim 150 miljoen platen. In 2001 verscheen zijn laatste plaat ‘Fantasies & delusions’.

 
Translate »
Share This