Elke dag staan we stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 15 juli 1972 werd ‘Michaela’ van Bata Illic uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. Zomaar een heuse schlager op de zender! Dat was in die tijd overigens heel gewoon. Zelfs op Hilversum 3, waar de KRO en de NCRV op hun uitzenddag graag een Duits plaatje opzetten…..

Illic was de zoon van een belastingambtenaar. Na school studeerde hij filologie, Engels en Italiaans, waarna hij als leraar ging werken. In de tussentijd maakte hij kennis met de muzikant Andreas Triphan, met wie hij samen een band oprichtte onder de naam Bata Illic & Band, waarin hij als drummer speelde. In 1961 scheidden zich hun wegen.

Zijn eerste succestitels in de hitparades van 1968 waren ‘Mit verbundenen Augen’ en ‘Schuhe, so schwer wie ein Stein’. In 1972 kwam de grote doorbraak met ‘Michaela’ in onder andere de ZDF-Hitparade. In Nederland werd het ook een top tien hit. In de Radio Noordzee Top 50 bijvoorbeeld bereikte ‘Michaela’ de 6e plaats.

 
Translate »
Share This