Vandaag viert Andy Scott zijn 72e verjaardag. Gefeliciteerd!  Aanvankelijk speelde Scott basgitaar in verschillende bands zoals Silverstone Set, The Scaffold, Mayfield’s Mule en de Elastic Band.  In 1970 kwam Scott een advertentie tegen in de Britse muzikantenkrant Melody Maker, die op zoek was naar een gitarist voor een veelbelovende band. Na een casting kwam hij bij The Sweet. Zijn eerste concert met The Sweet was op 26 september 1970 in The Windsor Ballroom in Redcar. Met Scott als leadgitarist werd The Sweet de commercieel meest succesvolle Britse glamrockband van de jaren 1970.

The Sweet bestond naast Steve uit frontman en zanger Brian Connolly, Andy Scott (gitaar/zang) en Mick Tucker (drums/zang). Hoewel de groep het liefst ruige rockmuziek maakte, was dat niet te merken aan hun eerste hits. Dat was te danken (of te wijten) aan het producers duo Chinn en Chapman, die vanaf 1970 met de groep ging samenwerken.

In 1971 is ‘Funny, Funny’ het eerste resultaat van deze samenwerking. Het werd een nummer 1 hit in Nederland. Vele hits zouden volgen, zoals Co-Co, Poppa Joe, Little Willy, Wig Wam Bam, Blockbuster, Teenage Rampage en The Ballroom Blitz. Op de B-kantjes leefde The Sweet zich uit met het ruigere werk.

In 1974 breekt The Sweet met Chinn/Chapman en kiest voor een nieuwe sound. Maar in 1972 laat frontman Brian Connelly aan de pers laat weten, dat hij een muzikale koerswijziging wil voor de band. Hij uitte zijn ongenoegen over de hits van The Sweet, zoals ‘Funny, Funny’ en ‘Poppa Joe’. Hij noemde het ‘mechanische’ platen, die de band in een verkeerd hoekje drukten. Connolly: “Maar we wilden gewoon een hit, dus we namen het maar op”.

Maar Chinn en Chapman zagen op tijd in dat The Sweet zich thuis voelde in de glamrock. Na ‘Little Willy’ en ‘Wig Wam Bam’ ging het roer radicaal om met ‘Block Buster’. Het werd in Nederland in 1973 de 3e nummer 1 hit voor The Sweet en het jaar van hun doorbraak in Amerika.  Na de grote hit ‘Fox On The Run’ blijkt de nieuwe sound toch minder goed aan te slaan. Met “Action’ en “Love Is Like Oxygen’ weet The Sweet de weg naar de Top 40 nog goed te vinden.

In 1979 wordt Brian Connolly wegens zijn overmatig drankgebruik uit The Sweet gezet. Steve priest nam vervolgens meer zangpartijen voor zijn rekening.  Het succes van de groep neemt dan af. Na een aantal pogingen tot een reünie gingen de leden definitief hun eigen weg. Priest trad in latere jaren op met zijn eigen Sweet-formatie. Hij overleed vorig jaar. Connolly al veel eerder: in 1997 en Tucker in 2002.  Andy Scott is nu het enige lid van de band die nog leeft. In 2012 organiseerde hij met Brian May en Midge Ure de liefdadigheidsconcert Rock Against Cancer.

 
Translate »
Share This