Vandaag viert Alicia J. Augello-Cook haar 40e verjaardag. Je kent haar beter als Alicia Keys en ze is hartstikke veelzijdig. Ga maar na: ze is zangeres, songwriter, producente, pianiste en actrice. Al op haar zevende kwam ze in aanraking met een piano en ze schreef haar eerste lied (Butterfly) toen ze veertien was. Dat nummer vind je ook op haar debuutalbum ‘Songs in A minor’ terug.

De Amerikaanse zangeres brak in 2001 door met haar single ‘Fallin’. Dat nummer schreef ze als zeventien jarige!  Eigenlijk was het nummer bedoeld voor Kimberly Scott, maar uiteindelijk bedacht Alicia zich en nam het zelf op. En terecht: met dit wereldnummer brak ze door.

Het album ‘Songs In A Minor’, Alicia`s debuut, was het eerste album dat uitgebracht werd via J Records. Dit was een nieuw label, opgericht door Clive Davis. Een hele grote meneer, die in de late sixties en de seventies o.a. Janis Joplin, Chicago, Billy Joel en Bruce Springsteen tekende voor CBS. Later was hij succesvol voor Arista Records, waar hij o.a. Whitney Houston, Puff Daddy en Barry Manilaw in zijn stal binnenhaalde. 

Intussen heeft Alicia al heel wat successen behaald en is bekroond met maar liefst 15 Grammy`s. Vrig jaar bracht ze haar 7e album ‘Alicia’ uit. Met het nummer ‘Underdog’, afkomstig van die plaat, stond ze maar liefst een half jaar genoteerd in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This