Alan Lancaster, één van de oprichters van de Britse rockband Status Quo, is in Australië op 72-jarige leeftijd overleden. De bassist leed al enige tijd aan de zenuwaandoening multiple sclerose (MS). Lancaster richtte in 1962 in Londen met Francis Rossi, een klasgenoot, het bandje The Spectres op. Rond 1967 ontdekten de bandleden de psychedelische rock en veranderden zij hun naam in ‘Traffic’ en niet veel later in ‘Traffic Jam’ (om verwarring te voorkomen met de band Traffic van Steve Winwood). Aan het eind van dat jaar trokken ze Rick Parfitt aan en noemden ze zich Status Quo. De eerste grote hits waren psychedelische nummers zoals “Pictures of Matchstick Men”, “Black Veils of Melancholy” en “Ice in the Sun”. Lancasters zang is te horen op o.a. ‘Roadhouse blues’, ‘Bye bye Johnny’, ‘Backwater’ en ‘Just take me’.
Na ‘Mean girl’, een behoorlijke hit in 1973, sloeg de groep in 1975 wereldwijd toe met hits als ‘Down, down’ en ‘Roll over lay down’. Een andere grote hit werd ‘Rockin’ all over the world’. Die hit leverde problemen op tussen Lancaster en de rest van de band. Alan was eerder vertrokken naar Australië om daar te gaan wonen. Voor de opnames van ‘Rockin’ all over the world’ weigerde hij van Australië naar Engeland te komen. De opname werd uiteindelijk zonder hem gemaakt waarbij hij vervangen werd door een levensgrote basspelende marionet.
In de jaren 80 ontstonden er strubbelingen binnen de groep, waarbij met name Rossi en Lancaster onenigheid kregen. Na het optreden op Live Aid verslechterde de situatie dusdanig dat Lancaster de groep verliet. Omdat hij een van de oprichters was en hij merkte dat Rossi en Parfitt zonder hem met de naam Status Quo door wilden spande hij een rechtszaak aan, waarbij hij de bandnaam opeiste. Deze eis werd afgewezen. Lancaster vertrok daarna naar Australië, waar hij in groepen speelde als The Party Boys en The Bombers.