• Twitter
  • Facebook

Credits: Ariola

Vijftig jaar geleden, op 29 september, maar dan in 1973, kwam Adriano Celentano binnen in de Daverende Dertig met ‘Prisencolinensinainciusol’. De Italiaanse acteur, regisseur, komiek, songwriter, zanger en televisiepresentator kreeg de credits, maar ook zijn vrouw hoor je in de song. Dat was de zangeres, actrice en producer Claudia Mori. Het eigenzinnige nummer, dat Celentano zelf schreef, verscheen op zijn album ‘Nostalrock’. Opmerkelijk was dat het nummer in de Amerikaanse hitparade binnenkwam op nummer 70, nog voordat het in Italië in de hitlijsten stond.

Adriano startte zijn carrière als horlogemaker. Maar toen er in 1957 een rock’n roll wedstrijd bij hem in zijn omgeving werd gehouden , greep hij zijn kans. Het was het moment dat Elvis Presley grote opgang maakt met zijn muziek. Celentano won de eerste prijs en liet de horloges zijn voor wat ze waren: hij koos voor een muziekcarrière!  Met vier vrienden begon hij in 1956 zijn eerste band, de Rock Boys. Drie jaar later vormde Celentano een nieuwe band, I ribelli (De rebellen). Ze debuteerden op het Festival dell’Avanti in Milaan met het nummer ‘Teddy girl’. In deze tijd werkte Celentano voor het eerst samen met Mina Mazzini, een van de bekendste zangeressen van Italië.

In 1960 verscheen zijn eerste album en speelde hij een rol in Federico Fellini’s beroemde speelfilm La Dolce Vita. Een jaar later deed hij mee aan het San Remo Festival met “24.000 Baci”, dat in Nederland werd vertaald door Peter & Rockets tot ’24.000 Kussen’. Adriano richtte zijn eigen platenlabel op en scoorde prompt met “Azzuro”, wat uitgroeide tot een min of meer officieuze Italiaanse volkslied. Dit nummer werd in Nederland zijn eerste hit. Het bereikte de 28e plaats in de Veronica Top Veertig.

Die andere grote hit voor Celentano werd dus de bijna onuitspreekbare titel ‘Prisencolinensinainciusol’. De tekst was in het pseudo–Engelse Celentanesca. Achteraf beweerde Celentano dat de boodschap was gericht op het verbeteren van de communicatie tussen alle volkeren. Met deze onzintekst, dus! De singel bereikte de 5e plaats in de Daverende Dertig.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This