5 oktober 1945 was de geboortedag van Brian Connolly. Hij was de zanger van de glamrockband Sweet. Na de middelbare school beproefde Brian zijn geluk in de koopvaardij. Kortstondig, want al in 1963 nam hij ontslag en startte met spelen in verschillende bands, zoals Generation X. Later trad hij toe in de band Wainwright’s Gentlemen, waar ook Mick Tucker speelde. Connolly en Tucker en verlieten eind 1967 Wainwright’s Gentlemen en rekruteerden gitarist Frank Torpey en bassist Steve Priest en noemden hun nieuwe band The Sweetshop.

Aan de vooravond van het uitbrengen van hun debuutsingle ‘Slow Motion’ in 1968, verkortte de band hun naam tot The Sweet. Ze namen nog eens drie niet-succesvolle singles op. Andy Scott kwam eind 1970 bij de bezetting, net voor het uitbrengen van hun eerste hitsingle ‘Funny, Funny’.  Het werd een nummer 1 hit in Nederland. Vele hits zouden volgen, zoals Co-Co, Poppa Joe, Little Willy, Wig Wam Bam, Blockbuster, Teenage Rampage en The Ballroom Blitz. Op de B-kantjes leefde The Sweet zich uit met het ruigere werk.

Connolly trad vooral op in de spotlights, maar ontwikkelde een alcohol probleem. Zijn rol in de band kwam in het gedrang toen hij permanent een deel van zijn stembereik verloor, nadat hij na het verlaten van een nachtclub in Staines verschillende trappen op zijn keel kreeg. Hij kon enige tijd niet meer zingen. (1974) Optredens met The Who moesten worden afgezegd.  Hij speelde zijn laatste Britse show met de klassieke Sweet bezetting in Hammersmith Odeon in Londen op 24 februari 1978. Zijn laatste live optreden met de band was in juli 1978 in Florida, toen ze Alice Cooper ondersteunden. Zijn vertrek werd pas in maart 1979 openbaar gemaakt.  Steve Priest nam vervolgens meer zangpartijen voor zijn rekening.  Het succes van de groep neemt dan af.

Connolly startte een solo carrièrre en bracht de single ‘Take away the music’ uit. Hij was bezig met de opname van een solo album, maar het is nooit afgemaakt. Hij trad o.a. toe tot The New Sweet. In 1988 herenigde Connolly zich in Los Angeles met de voormalige bandleden Mick Tucker, Steve Priest en Andy Scott om studioversies van Action en The Ballroom Blitz te herbewerken. De reünie strandde al snel door stemproblemen van Brian en keerde hij terug naar The New Sweet. Begin jaren 1990 speelde Connolly met zijn band op het Europese oldiescircuit.  Zijn gezondheid begon hem in de steek te laten. Na een aantal hartaanvallen kreeg hij in januari 1997 opnieuw een hartaanval. Begin februari stierf Brian Connolly als gevolg van nierfalen, leverfalen en herhaalde hartaanvallen. Hij was 51 jaar oud.

 
Translate »
Share This