• Twitter
  • Facebook

Credits: Danielle DK

Vandaag viert Zucchero Fornaciari zijn 68e verjaardag. Gefeliciteerd! De Italiaanse zanger, tekstschrijver, componist en producer kreeg zijn bijnaam ‘Zucchero’ (Italiaans voor ‘suiker’), van een lerares, die hij zich later toe zou eigenen als artiestennaam. Zucchero brak in 1985 door in Italië na zijn deelname aan het Festival van SanRemo , met het nummer ‘Donne’ (samen met de Randy Jackson band). Hij won niet, msaar scoorde er wel een hit mee in Italië en het leverde hem vervolgens zijn eerste gouden plaat op.

In Nederland scoorde Zucchero in 1987 zijn eerste hit met ‘Senza una donna’, afkomstig van zijn 4e studioalbum ‘Blue’s’. Het werd één van de best verkochte album ooit in Italië. Er gingen er meer dan anderhalf miljoen van over de toonbank.  Zucchero riep voor deze, met platina bekroonde LP, de hulp in van o.a. sessiemuzikanten Clarence Clemons en Memphis Horns. In 1989 volgde het album “Oro incenso e birra” (lett. “Goud wierook en bier”) met gastoptredens van Ennio Morricone, Rufus Thomas en Eric Clapton en dat de hit “Diamante” bevatte.

In 1991 volgde de Europese doorbraak met een heropname van zijn vroegere hit ‘Senza una donna’ (Engels: Without a woman) samen met Paul Young. Hiermee behaalde hij internationaal succes, net als met een Engelse versie van ‘Diamante’ met Randy Crawford. In 1992 nam Zucchero het nummer ‘Miserere’ op samen met Luciano Pavarotti.

De demo van dit nummer werd ingezongen door de dan nog onbekende Andrea Bocelli, die in 1994 met het door Zucchero geschreven ‘Il mare calmo della sera’ zelf doorbrak. Andere grote hits van Zucchero in de Nederlandse Top 40 zijn ‘Il Volo’(1996) en ‘Blue’ met Ilse DeLange (2005).  Zucchero maakt nog steeds platen: in 2021 verscheen zijn laatste album ‘Discover’.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This