Vandaag viert Wes zijn 55e verjaardag. Wie? Nou, misschien herinner jij je ‘Alane’ nog wel. Het werd in 1997 een onverwacht heel grote hit in Nederland. Op 1 november van dat jaar bereikte het nummer de 1e plaats van de Top 40 en dat bleef acht weken zo. Best bijzonder, want niemand verstond was hij zong: “Alane” werd helemaal in het Kameroens gezongen. Wes werd in 1964 geboren in dat land en was net als Morykante de kleinzoon van een griot: iemand, die verhalen (door)vertelt aan stamgenoten.

Wes hield zich aan die traditie, door zijn verhalen op muziek te zetten. “Alane” was volgens de Afrikaanse zanger een nummer over “de schoonheid van de liefde, zonder al die vervelende wereldse obstakels die we voor onszelf steeds opwerpen. We moeten ons daar verre van houden. Wij mensen hebben nu eenmaal elkaar nodig en die behoefte is al genoeg om grenzen tussen ons te slechten.”

Wes maakte samen met Michel Sanchez (Deep Forrest) het album “Welenga”, wat net als de single een groot succes was. Nadien volgde voor Wes nog een kleine hit met “Awa Awa” en maakte hij in 1998 het nummer “I love football” , ter ondersteuning voor het Kameroense voetbalelftal, dat in dat jaar meedeed aan het WK voetbal in Frankrijk. Net als Kameroen, ging die single roemloos ten onder.

 

 

 
Translate »
Share This