• Twitter
  • Facebook

Credits: Erasure – David Scheinmann

Vandaag viert Vince Clarke, geboren als Vincent John Martin, zijn 63e verjaardag. Gefeliciteerd! Deze Britse muzikale duizendpoot maakte van verschillende succesvolle popgroepen deel uit, waaronder Depeche Mode, Yazoo en Erasure. Vince Clarke groeide op in Basildon en studeerde eerst viool en vervolgens piano.  In de late jaren 70 vormde Clarke met een schoolvriend de band No Romance in China, die een kort leven had. In 1979 vormde hij samen met Martin Gore de groep French Look, later hernoemd in Composition of Sound. Vince Clarke was in eerste instantie de zanger.

In 1980 werd zanger Dave Gahan toegevoegd aan de band en werd de naam weer veranderd in Depeche Mode. Deze band maakte aanvankelijk met synthesizers gemaakte electro popmuziek. Het eerste album was ‘Speak and spel’l met de Britse hitsingles ‘New life’ en ‘Just can’t get enough’ in 1981. Depeche Mode verkreeg hierna internationale bekendheid.

Clarke verliet Depeche Mode vlak na het uitbrengen van dat eerste album. Hij vormde toen met zangeres Alison Moyet een nieuwe electro popband, genaamd Yazoo, die enkele grote hits wist te scoren, waaronder ‘Only you’ en ‘Don’t go’. In 1983 ging Yazoo uit elkaar, waarna Alison Moyet een succesvolle solocarrière begon.  In de volgende twee jaren werkte Clarke met verschillende artiesten samen,  zoals met Feargal Sharkey als The Assembly met de hit ‘Never never’.

In 1985 ging het bloed toch weer kriebelen: Vince Clarke plaatste een advertentie in Melody Maker voor een zanger, bedoeld voor een act waar Vince zelf ook in wilde meespelen. De 41ste aanmelding op de advertentie was van ene Andy Bell. Met hem klikte het en een nieuwe band was geboren: Erasure. Deze band werd later een van de best verkopende groepen in de Britse geschiedenis. De singels ’Sometimes’ en ‘ABBA-Esque’ waren slechts enkele van de internationale hits van het duo. Zijn meest recente album ‘2Square’ maakte hij in 2016.

 
Translate »
Share This