Vandaag viert Ritchie Blackmore zijn 74e verjaardag. De legendarische Britse gitarist en songwriter maakt deel uit van de rockgroep Deep Purple. De groepsnaam is afgeleid van de jazzklassieker ‘Deep Purple’, het favoriete nummer van de moeder van Blackmore.

Ritchie startte zijn muzikale carrière in 1967 als gitarist in de band Roundabout. Een jaar later, na het vertrek van Chris Curtis, veranderde de groep hun naam in Deep Purple en namen ze hun debuutalbum ‘Shades Of Deep Purple’ op, dat succesvol was in Amerika. Niet in het minst dankzij de track ‘Hush’, dat daar een top 5 succes werd.

Met het overkomen van Roger Glover en Ian Gillan naar Deep Purple sloeg de groep een andere weg in. De doorbraak in Europa kwam daarna met het album ‘Deep Purple in Rock’. De band vestigde daarmee zijn naam als hardrockgroep en was met groepen als Led Zeppelin en Black Sabbath een van de pioniers van deze stijl. ‘Child In Time’ is afkomstig van deze plaat. Het is één van de langst durende singles, namelijk ruim 10 minuten! Deze rock klassieker staat sinds de introductie van de Top 2000 (1999) elk jaar genoteerd in de top 10.

Het album ‘Machine Head’, werd zowel artistiek als commercieel een groot succes. In de VS was de groep een mega-act geworden en ‘Smoke on the Water’ was vaker op de Amerikaanse radio te horen dan het volkslied. Veel tracks van dit album kwamen in hetzelfde jaar op het dubbel-live album ‘Made in Japan’. In 1973 waren ‘Woman From Tokyo’ en ‘Smoke On The Water’ dikke hits.

Vanaf 1975 was Blackmore gitarist/frontman van Rainbow. Met Rainbow verkocht Blackmore wereldwijd ruim 28 miljoen albums, waarvan alleen al 4 miljoen in Amerika.      #Flashback

 

 

 
Translate »
Share This