• Twitter
  • Facebook

Credits: EMI, RAK, Odeon

Vandaag viert Tony Wilson zijn 76e verjaardag. Gefeliciteerd! De uit Trinidad afkomstige muzikant is vooral bekend als gitarist, songwriter en zanger van Hot Chocolate.  Wilson maakte echter het eerst deel uit van The Soul Brothers, die drie singels uitbracht. In 1968 trad Tony toe tot Hot Chocolate, al was de groepsnaam aanvankelijk The Hot Chocolate Band. Net iets anders, dus! In 1969 maakten Erroll Brown en de band een reggae versie van het nummer “Give Peace a Chance”, een succesvol – en helaas nog steeds actueel – nummer van John Lennon.

Omdat hij de tekst niet mocht veranderen zonder toestemming van Lennon zond Brown een kopie van de opname naar Lennon`s platenlabel, Apple. Het nummer werd uiteindelijk met Lennon`s toestemming uitgegeven. De bandnaam The Hot Chocolate Band werd verzonnen door Apple-medewerkster Mavis Smith.  Dit werd echter al snel afgekort tot Hot Chocolate: dat klonk veel beter!

In de beginjaren was de sound van Hot Chocolate nog niet zo succesvol. Dat veranderde toen de disco doorbrak in de seventies en vanaf 1974 scoorde de groep vele hits. “Emma” werd dat jaar een dikke top 10 hit. Tony schreef mee aan deze singel. Dat gold ook voor songs als ‘Love of life’, ‘Brother Louie’ en ‘You sexy thing’. Tony verliet de groep in 1976 omdat hij het niet eens was met de vercommercialisering van de sound die Errol Brown voorstond. Tony Wilson scoorde solo in 1977 één hit in de Nederlandse Top 40 met ‘I like your style’. Dit nummer bereikte de 12e plaats in Nederland.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This