Vandaag viert Timmy Thomas zijn 77e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij werd geboren als één van twaalf kinderen van een methodistische dominee. Vader Thomas leerde al zijn kinderen pianospelen en liet ze ’s zondags spelen in de kerk. Als tiener kreeg Timmy Thomas jazzlessen van Stan Kenton en ging hij studeren aan Lane College in Jackson. In die tijd speelde hij de begeleiding voor Donald Byrd en Cannonball Adderley en werkte hij als sessiemuzikant in Memphis.

In 1967 studeerde Thomas af en tekende hij een contract bij Goldwax Records. Dat jaar nam hij twee singletjes op: ‘Have some boogaloo’ en ‘It’s my life’. Deze bleven in Nederland onopgemerkt. Niet lang daarna verhuisde hij naar Miami. Na daar een paar jaar op een hogeschool te hebben gewerkt, opende hij in 1972 zijn eigen café: Timmy’s Lounge Bar. In dit jaar schreef hij het nummer, waarmee hij Nederland veroverde:  ‘Why can’t we live together’. De inspiratie voor dit nummer haalde hij uit alle haat en pijn in de wereld, zoals racisme en de Vietnamoorlog.

Hij nam het nummer in één take op. Het nummer kenmerkt zich door de uitgeklede productie. Hij speelt zelf hammondorgel (en hammondbas) en wordt begeleid door een drumcomputer. Nadat Henry Stone van TK Records het nummer op de radio had gehoord, bood hij Thomas een contract aan, kocht hij de rechten van het nummer en bracht hij het landelijk uit. ‘Why can’t we live together’ haalde in het begin van 1973 de derde plaats in de Billboard Hot 100. In de Veronica Top Veertig kwam het in maart tot nummer 25.

Inmiddels is Timmy Thomas gestopt met zijn muzikale carrière. Sinds 1995 geeft hij muziekles op een basisschool. Leuk weetje: in 2015 gebruikte Drake in zijn hitsingle Hotline Bling’ ook samples uit Thomas’ hit ‘Why can’t we live together’.

 
Translate »
Share This