Het omstreden optreden van Tiësto in Saudi-Arabië gaat vanavond gewoon door. De wereldberoemde DJ kiest om te cashen in het uiterst conservatieve land. Hij staat, net als Mariah Carey, gewoon op het golftoernooi in Koning Abdullahstad, twee uur rijden van Mekka. Het concert past in het streven van het Saudische koningshuis om het land een moderner imago te geven.

Mensenrechtenorganisaties en vrouwenorganisaties hebben Carey en Tiësto opgeroepen af te zien van het optreden omdat zij zich zouden lenen voor propaganda van de Saudische overheid. “Tiësto kan niet doen alsof Saudi-Arabië een land is waar niets aan de hand is”, zei een woordvoerder van Amnesty International. “Als de DJ optreedt, moet hij zich ervan bewust zijn dat hij zich laat gebruiken voor de Saudische pr-machine, die wil doen alsof het land vooruitstrevend is.”

Volgens diverse inlichtingendiensten zit Bin Salman achter de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi, wiens lichaam begin oktober in het Saoedische consulaat in Istanboel aan stukken werd gesneden. Tiësto heeft de afgelopen dagen niet eenmaal gereageerd op alle kritiek. Zijn manager was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor commentaar. Buma Stemra, de organisatie die de belangen van Nederlandse artiesten behartigt, laat zich niet uit over het optreden van Tiësto in Saoedi-Arabië. Ook minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur wilde geen commentaar geven op de internationale kritiek op Tiësto.

 

 

 
Translate »
Share This