• Twitter
  • Facebook
Foto: Capital Records, wikipedia

Op 27 augustus, maar dan in 1966, komt ‘God Only Knows’ van The Beach Boys binnen in de Veronica Top Veertig. Het nummer is afkomstig van dat meesterlijke ‘Pet Sounds` album en werd in drie kwartier geschreven. Zeer gewaagd is de openingszin van dit liefdeslied: “I may not always love you”. De muziek van ‘God only knows’ is gecomponeerd door Brian Wilson, terwijl Tony Asher tekende voor de tekst. Grappig genoeg had Brian als titel aanvankelijk “Fred only knows’ in gedachten.

Brian Wilson vertelde over de tot stand koming van ‘God only knows’ in 2011: Tony Asher and I tried to write something very spiritually. It’s got a melody similar to the song (recites lyric to The Sound Of Music): ‘I hear the sound of music…’ (Sings lyrics to God Only Knows) ‘I may not always love you…’ It was similar to it. Tony came up with the title God Only Knows. I was scared they’d ban playing it on the radio because of the title but they didn’t.”  Paul McCartney noemt deze single van The Beach Boys “the greatest song ever written” en het inspireerde hem en John Lennon tot het nummer ‘Here, There and Everywhere’.

In Amerika hadden conservatieve radiostations moeite met het woord ‘God’ in de tekst en weigeren het daarom te draaien. Zij degradeerden ‘God only knows tot B-kantje en maakten van ‘Wouldn`t It Be Nice’ het A-kantje. Ook bepaald geen slecht nummer, dat zo in Amerika een grote hit werd. Toch was het thema van “God Only Knows’ niet God, maar de eeuwige liefde. Daarmee was het een breuk met de thema’s, die tot dan belangrijk waren voor de groep: girls, cars & surfing.

De opnames van de single duurde een maand. Dat had als gevolg dat de stem van Carl heel vermoeid raakte. In de fade out van de single hoor je dan ook niet zijn originele stem, maar een combinatie van eerder ingezongen materiaal van Carl en de vocalen van Brian Wilson en Bruce Johnston. ‘God only knows’ bereikt slechts de 11e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This