• Twitter
  • Facebook
Credits: Finsent, Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs én op Altijd HitRadio.

De Songfestival Top 40 wordt op 6 mei ook uitgezonden op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14.00-17.00). Op Rivierenland Radio zullen Erik Beks, Dick Westerdijk en Kees Veerman voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12.00 en 14.00 en 17.00 en 23.00 uur.

Je kunt alleen stemmen op liedjes die zijn ingezonden naar het Songfestival, vanaf 1956 tot nu.  Heb JIJ al gestemd?

Het Eurovisie Songfestival vond in 1993 plaats in het Ierse Millstreet. Na een interne selectie was Ruth Jacott afgevaardigd voor Nederland met het liedje ‘Vrede’. Ruth had al de nodige muzikale ervaring opgedaan. Zo won ze in 1988 het Knokke Festival in België. Dat leverde haar veel werk op in de musicalwereld, waar ze grote rollen krijgt in musicals als Cats, A Night At The Cotton Club en Billie Holiday.  Haar grote doorbraak komt in 1993.

Ze vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisie Songfestival met “Vrede”, dat gecomponeerd werd door Henk Westbroek (Het Goede Doel) met Eric van Tijn en Jochem Fluitsma. Ruth stond centraal in het Nationale songfestival, waar het publiek kon kiezen uit acht liedjes. Naast ‘Vrede’ zong Ruth Jacott ook ‘Blijf bij mij’  tijdens de nationale finale. Het werd uiteindelijk ‘Vrede’! De bookmakers hadden veel vertrouwen in de zangeres en haar nummer ‘Vrede’. En niet ten onrechte, want uiteindelijk behaalde Ruth een verdienstelijke 6e plaats in de finale.

Nadat de puntentelling was afgerond, nam Paul contact op met Ruth.  Hij feliciteerde haar nadat het Songfestival was afgelopen met het behaalde resultaat en zette vervolgens  ‘Blijf bij mij’ in tijdens het interview met haar. Jacott reageerde adrem en er ontstond hele mooie televisie toen het tweetal ‘Blijf bij mij’ live’  ging zingen.

Achteraf onthulde Ruth in de podcast dat ze zelf tijdens de nationale finale niet voor het lied had gekozen. “Uit die hele reeks van acht liedjes waren ‘Vrede’ en ‘Blijf bij mij’ niet mijn keus, gek hè” biecht ze op. “Achteraf denk ik: o mijn god, luister nooit naar jezelf Ruth, luister naar anderen die zeggen wat je doen moet.”

 
Translate »
Share This