Op 14 december 1974 komt Queen binnen in de Nationale Hitparade met ‘Killer queen’. Het was de allereerste hit in deze lijst voor Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor en John Deacon. Freddie schreef het nummer voor het album ‘Sheer heart attack’. Hilversum 3 zag er de hit potentie van in en benoemde het nummer tot Troetelschijf. Het was niet hun eerste single; feitelijk al de vierde. ‘Keep yourself alive’ en ‘Liar’ (afkomstig van de eerste LP ‘Queen’) en ‘Seven seas of Rhye’ (afkomstig van ‘Queen II’) gingen er aan vooraf. Dat laatst genoemde nummer was de eerste hit in Engeland voor de groep.

Mercury heeft aangegeven dat hij bij het schrijven van dit nummer beïnvloed is door onder andere vroege nummers van The Beatles en The Beach Boys en tekstueel door Noël Coward. In een interview tegenover NME (1974) verklaarde Freddie:  “De mensen zijn hardrock, energieke muziek gewend van Queen, maar met dit nummer verwacht je eerder dat Noel Coward het zingt. Het is zo ’n bolhoed-zwarte bretels-nummer. Niet dat Coward die zou dragen trouwens. […] Het gaat over een chique callgirl. Ik wil zeggen dat stijlvolle mensen ook hoeren kunnen zijn. Dat is waar het nummer over gaat, hoewel ik liever heb dat mensen er hun eigen interpretatie aan geven, om er in te lezen wat ze zelf willen.”

‘Killer queen’ betekende de internationale doorbraak voor Queen. In Engeland bereikte de single de 2e plaats en werd bekroond met platina. Het nummer stond hoog genoteerd in verschillende Europese landen, maar ook in o.a. Amerika, Canada en Australië.  In de Nationale Hitparade bereikte ‘Killer queen’ de 3e plaats.

 
Translate »
Share This