Vandaag viert Phil Trim zijn 81e verjaardag. Je kent hem als zanger van de Pop Tops. De kern van groep vindt zijn oorsprong in Los Tifones, een instrumentale band uit 1961. In 1966 won deze bij het Festival de Conjuntos Musicales de León de eerste plaats. En zoals wel vaker gebeurd: dan wordt je opgemerkt in de platen business. Zo ook in dit geval, want de Franse producent Alain Milhaud zag er wel brood in.

Deze meneer Milhaud had al een naam verworven als manager van Los Bravos en deze ook later geproduceerd. Hij haalde de uit Trinidad en Tobago afkomstige Phil Trim als leadzanger naar de groep en transformeerde de groepsnaam tot Los Pop Tops.

Hun muziekstijl was een mengeling van eigentijdse popmuziek, soul en gospelmuziek, deels gemengd met thema’s uit de klassieke muziek. Hun eerste release was de song ‘Con su blanca palidez’, een Spaanse versie van de klassieker ‘A Whiter Shade of Pale’ van Procol Harum. Begin 1971 wisselden ze van platenmaatschappij (Explosion Records). Met succes, want in september 1971 prijkte hun single ‘Road to Freedom’ (Dios a todos hizo libres) op de 1e plaats in Spanje.

Wij kennen de groep van ‘Mamy Blue’, dat toevallig of niet, in diezelfde maand en jaar binnenkwam in de Veronica Top Veertig met het predicaat Alarmschijf. De muziek en de originele Franse tekst werden geschreven door Hubert Giraud en de Engelse versie door Phil Trim. In Duitsland en Zwitserland stond de song tien weken lang aan de top van de hitparade. Maar ook in Amerika en Canada werd het een hit voor de Pop Tops. Daarna volgde in Nederland nog één bescheiden hit voor het nummer ‘Suzanne, Suzanne’.

 Vanaf 1973 begon de samenhang binnen de band te verbrokkelen en enkele leden concentreerden zich op andere projecten. Het afnemende succes van de band leidde in 1974 uiteindelijk tot de ontbinding van de band.  Phil Trim begon een solocarrière, maar deze bleef in de Nederlandse charts onopgemerkt.

 
Translate »
Share This