Terug naar 5 juni 1976! Op deze dag ging de Troetelschijf naar ‘Show me the way’ van Peter Frampton. Hij bracht het voor het eerst uit in 1975. Het nummer stond op zijn LP ‘Frampton’, maar sloeg op dat moment nog niet aan. Toch had Frampton eerder succes gekend, maar dan als onderdeel van een band. Zo maakte Peter Frampton als 16-jarige muzikant een dikke hit met ‘From the underworld’ (met  The Herd). In 1969 maakte hij, samen met o.a. Steve Marriott van The Small Faces, deel uit van Humble Pie. Hun single ‘Natural born boogie’ was een top tien succes in Nederland.

Ondanks dat de LP ‘Frampton’ en de single ‘Show me the way’ niet zo succesvol bleken, wilde zijn platenlabel toch in hem blijven investeren. Omdat Frampton een stevige livereputatie had opgebouwd, gunde platenbaas Jerry Moss hem, ondanks de magere verkoopresultaten tot dan toe, de opname van een live album. Peter koos vooral uit zijn oudere werk, maar Jerry Moss wilde ook zijn recentere songs op de plaat moest komen, waaronder dus ‘Show me the way’. Zo werd het uiteindelijk een dubbelaar: ‘Frampton comes alive’. Een gouden zet!

Frampton schreef het nummer zelf en de track viel op vanwege het gebruik van een talkbox. In die tijd gebeurde dat nog niet zo vaak. De Hilversum 3 DJ’s waagden de gok en kozen de live versie van ‘Show me the way’ als Troetelschijf. Zo werd het een wereldwijd succes. In de Nationale Hitparade behaalde Frampton de 1e plaats.  Het live album stond in Amerika 10 weken op nummer 1. Wereldwijd zijn er meer dan 19 miljoen exemplaren van verkocht. Op de plaat stond ook het recentere ‘Baby, I love your way’, dat in Nederland bleef steken in de Tipparade. In Amerika was dit overigens een behoorlijk grote hit. Dat werd later overtroffen, toen Will Power het nummer coverde en hun versie van ‘Baby I love your way’ naar nummer 1 steeg in Amerika.

 
Translate »
Share This