• Twitter
  • Facebook

Credits: Oli Gill, Wikipedia

Vandaag viert Paul McCartney zijn 81e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is bekend als basgitarist, pianist, gitarist, zanger en songwriter van de meest beroemde band ter wereld: The Beatles! Sinds 1997 mag hij zichzelf Sir noemen. In 1957 leerde McCartney via een gemeenschappelijke vriend John Lennon kennen, werd lid van diens band The Quarrymen en schreef samen met hem, George Harrison en Ringo Starr geschiedenis als lid van The Beatles.

McCartney schreef veel van het materiaal van de Beatles samen met John Lennon, alhoewel ze maar af en toe echt samen een lied schreven – meestal schreef de een het grootste stuk en maakte de ander het af. Hun werkrelatie was meer een wedstrijd dan een samenwerking, maar door een afspraak die ze al vroeg maakten kregen alle songs voor de Beatles, waaraan een van hen of allebei meewerkten, Lennon-McCartney als auteursvermelding.

McCartney werd door velen gezien als de knapste van de vier Beatles en hij had daardoor mede de grootste vrouwelijke aanhang. Paul had een langdurige relatie met de actrice Jane Asher voordat hij Linda Eastman, een fotografe, ontmoette. Hij trouwde met Linda in 1969. Samen kregen ze drie kinderen: Mary, Stella en James. Linda had al een dochter, Heather, uit een eerder huwelijk. Eén van McCartneys bekendste composities, ‘Yesterday’, is gecoverd door een recordaantal artiesten en staat hiervoor genoteerd in het Guinness Book of Records. Met The Beatles scoorde Paul maar liefst 16 nummer 1 hits in de Veronica Top Veertig: ‘I feel fine’(1965), ‘No reply’/ ‘Rock’n roll music’(1965), ‘Ticket to ride’ (1965), ‘Help’ (1965), ‘Yesterday’(1965), ‘We can work it out’/ ‘Daytripper’(1965), ‘Michelle’ (1966), ‘Paperback writer’ (1966), ‘Yellow submarine’/ ‘Eleanor Rigby’(1966), ‘Penny Lane’/ ‘Strawberry fields forever’ (1967), ‘All you need is love’ (1967), ‘Hello goodbye’ (1967), ‘Hey Jude’ (1968), ‘Get back’ (1969), ‘The ballad of John and Yoko’ (1969) en ‘Let it be’ (1970).

Nadat de Fab Four in 1970 uit elkaar gingen begon McCartney onmiddellijk aan een solocarrière. Hij bracht het album McCartney uit met daarop het bekende ‘Maybe I’m Amazed’. Daarna volgde het album ‘Ram’ dat slecht werd ontvangen. Feitelijk was dit album door zijn low-fi aanpak zijn tijd ver vooruit en tegenwoordig wordt de LP nu beschouwd als een van zijn beste albums. In 1971 richtte Paul een nieuwe band op: Wings. Ondanks de vele personeelswisselingen was Wings erg succesvol in de jaren 70 en scoorde classics als ‘Band On The Run’, ‘My Love’, ‘Live and Let Die’, ‘Listen To What The Man Said’, ‘Silly Love Songs’ en ‘With a Little Luck’. Het nummer ‘Mull of Kintyre’ was wereldwijd een nummer 1 hit. Ook in Nederland prijkte de single op de eerste plaats van de Nederlandse Top Veertig.  In 2015 had McCartney zijn laatste megahit: ‘FourFiveSeconds’ met Rihanna. Zijn nieuwste album heet ‘Eyes of the storm’.

 
Translate »
Share This