Vandaag viert Neil Diamond zijn 81e verjaardag.  Gefeliciteerd! De man, die ‘beautiful noise’ produceert met zijn stembanden, kreeg meer dan zestig jaar terug het cadeau dat zijn leven zou veranderen. Op zijn zestiende verjaardag werd hij verrast met een gitaar! Het allereerste liedje dat hij schreef was ‘Hear Them Bells’ en was bestemd voor zijn toenmalige vriendin. Het duurde nog een jaartje of vijf voordat hij was uitgegroeid tot zanger, maar in 1962 sleepte hij zijn eerste platencontract binnen. Niet bij het minste label: Columbia Records. Vier jaar later scoorde Neil zijn eerste hit met ‘Solitary Man’, gevolgd door ‘Cherry, Cherry’.

Behalve zingen, ontpopte Neil Diamond zich ook tot succesvolle songwriter. Zo schreef  hij het nummer ‘I`m A Believer’ (1966), dat voor The Monkees hun enige nummer 1 hit werd in de Veronica Top Veertig. Nog zo`n pareltje schreef hij een jaar later: ‘Red Red Wine’. Het nummer was voor UB 40 in 1983 hun eerste nummer 1 hit, maar Neil Diamond schreef het en nam het ook zelf op. In 1969 stond Neil voor het eerst in de Nederlandse hitlijst met ‘Sweet Caroline”.

Het nummer was een ode aan Caroline Kennedy, de dochter van John F. Kennedy, vertelde de zanger.  Hij zag een foto van Caroline als 16-jarige, zittend op een pony. Neil vond het plaatje zo onschuldig en mooi, daar moest wel een liedje uit voortvloeien. “‘Sweet Caroline’ is waarschijnlijk het grootste, belangrijkste nummer van mijn carrière en ik moest Caroline bedanken voor de inspiratie. Ik ben blij dat ik het haar heb verteld. Ik was eerst bang dat ik haar in verlegenheid zou brengen, maar ze bleek er heel blij mee te zijn”, aldus Diamond. In 2014 biechtte Diamond op, dat eigenlijk zijn toenmalige vrouw Marcia de bron van zijn inspiratie was. Haar naam paste niet zo mooi in de compositie; daarom werd het Caroline……

Hoe dan ook: ‘Sweet Caroline’ was de eerste van een grote reeks aan hits voor de zanger. Zoals “Cracklin’ Rosie”, ‘I Am, I Said’, ‘Song Song Blue’, ‘If You Know What I Mean’, ‘Long fellow serenade’ en ‘Beautiful Noise’. En niet te vergeten: zijn prachtige duet “You Don`t Bring Me Flowers” met Barbra Streisand! In 2011 is de singer-songwriter opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame In 2020 kwam nog de verzamelaar ‘Classic Diamonds’ op de markt.

 
Translate »
Share This