Op 31 oktober 1981 komt Laurie Anderson binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘O superman’. Het minimalistische nummer, dat de zangeres zelf schreef,  werd een onverwachte hit. Vooral dankzij Frits Spits, die het nummer tot Steunplaat uitriep. Het duurde 8 minuten en 21 seconden en was destijds de langste Top Veertig en Nationale Hitparade hit in de geschiedenis. De single deelde op dat moment het record met ‘Halo of Flies’ van Alice Cooper, dat eveneens 8:21 duurde. ‘O Superman’ bestond uit een kale achtergrond van twee elkaar afwisselende akkoorden bestaande uit een steeds herhaalde uitgesproken lettergreep “ha ha ha ha ha”, met daarover de gesproken tekst die door een Vocoder gehaald is.

Laurie raakte geïnspireerd voor het nummer, vanwege een politieke gebeurtenis. In 1979 bestormden Iraanse studenten de Amerikaanse ambassade in Teheran. Amerika ging met helikopters naar binnen om de gijzelaars eruit te krijgen.  Ze probeerden hen met een helikopter en een vliegtuig te bevrijden, maar stortten neer in de woestijn . “We bleven achter met dode lichamen, een hoop brandend puin en de gijzelaars die nergens te bekennen waren. Dus ik dacht dat ik een lied zou schrijven over dat alles en het falen van technologie, “ aldus Laurie.

“Ik had net deze prachtige 19e-eeuwse aria van Massenet (” uit Jules Massenets opera Le Cid.) gehoord die begon: “O soeverein …” Het was een gebed tot autoriteit, waarvan ik dacht dat het interessant was, dus begon ik te schrijven: “O Superman …” De tekst is een een- eenzijdig gesprek, als een gebed tot God. Het klinkt onheilspellend, maar het is onheilspellend als je tegen de macht begint te praten. Ik plaatste sinistere en alledaagse beelden naast elkaar”.

Deze single van Anderson bereikte de 9e plaats in de Nederlandse Top Veertig. In 1997 zou ze overigens nog een keertje in de hitlijst staan, maar dan als één van de artiesten die meewerkte aan ‘Perfect day’ van Lou Reed. (voor een benefietuitzending van de BBC voor kinderen in nood)

 
Translate »
Share This