Vandaag viert Jose Feliciano zijn 77e verjaardag. Gefeliciteerd! Al vanaf zijn geboorte is Jose blind. Muziek had al jong zijn grote interesse. Op jonge leeftijd bespeelt hij vijf instrumenten. Jose sloot zich soms wel 14 uur per dag op in zijn kamer om naar rockalbums uit de jaren vijftig te luisteren. Op zijn zeventiende stopte hij met school om in nachtclubs te spelen. Hij doet het ook om zijn familie, woonachtig in Harlem (New York), financieel te ondersteunen. Dat lijkt hem snel te lukken, want al in 1962 sleept hij zijn eerste platencontract binnen. In 1968 scoorde Felciano zijn eerste hit in Nederland met ‘Light my fire’ (een cover van The Doors).

Een jaar eerder schreef Feliciano het nummer “No Dogs Allowed” naar aanleiding van de weigering zijn blindengeleidehond toe te laten tot Engeland, waar hij een optreden zou geven. Al sinds zijn geboorte is Jose namelijk blind. De strenge quarantaine-maatregelen van die tijd waren ingesteld uit angst voor hondsdolheid. De live-versie van het lied werd in 1970 een top tien hit. Daarvoor scoorde hij in 1968 zijn eerste hit met “Light My Fire”(van de Doors). In 1971 scoorde hij zijn grootste hit: “Che sarà” bereikte de 2e plaats in de Nederlandse Top Veertig. De muziek van dit nummer was geschreven door Jimmy Fontana met de lyrics van Franco Migliacci. Het lied was een inzending voor het Festival van San Remo. Het werd op dat festival gezongen door José Feliciano en Ricchi e Poveri.

In 1988 was Feliciano zomaar terug in de Nederlandse Top Veertig met ‘Ponte a cantar’, dat ook een Alarmschijf binnensleepte. Zijn Kerst single “Feliz Navidad” is een classic, waarmee hij elk jaar opnieuw weet te scoren in de download- en streaming lijsten.

 
Translate »
Share This