• Twitter
  • Facebook

Credits: Rick Dikeman

Vandaag viert Jon Anderson zijn 79e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij begon zijn carrière als vrachtwagenchauffeur en melkboer, maar belandde uiteindelijk in de muziek. Eigenlijk al heel vroeg, want op 8-jarige leeftijd speelde hij al op een wasbord (!) bij The Little Jon Skiffle Group. In 1962 sloot Anderson zich aan bij The Warriors, waar hij en zijn broer Tony de rol van hoofdvocalist deelden. Hij stopte bij deze band in 1967 en woonde hierna enige tijd in Tilburg, waar hij zanger werd van de band Les Cruches. In 1968 bracht Jon twee solosingles uit en in hetzelfde jaar zong hij kort in een band genaamd The Gun. In 1968 ontmoette Jon bassist Chris Squire en samen richtten ze Yes op: één van de beste progressieve rockbands.

Anderson was de drijvende kracht in de beginjaren van Yes. Hij noemde zichzelf dan ook de “team-captain”. Ondanks zijn beperkte instrumentale capaciteiten had Anderson een bepalende rol voor de richting die Yes ging. In 1980 zou Anderson met zijn unieke stem afscheid nemen van de band, na voltooiing van het album “Tormato”. Nummers als “Roundabout” en “Wonderous Stories” werden internationale hits met Anderson. Daarnaast maakte Yes pareltjes als ‘Close to the edge’ en ‘Yours is no disgrace’.

In 1983 keerde hij terug bij Yes, wat de wereldhit “Owner Of A Lonely Heart” opleverde. Het nummer was geschreven door het indertijd nieuwe bandlid Trevor Rabin. Het bereikte de 2e plaats in de Nederlandse Top 40 en was de grootste hit voor Yes. In Amerika bereikte ‘Owner of a lonely heart’ zelfs de nummer 1 positie.

Ook solo ging het hem voor de wind. Dat leverde hem o.a. de hit “Surrender” op. Met Vangelis had hij veel succes als Jon & Vangelis. Denk maar eens aan “I Hear You Now” en “Somehow I`ll Find My Way Home”. Deze twee sfeervolle singels bereikten de top tien van de Nederlandse Top 40. In 2019 verscheen John`s 15e solo album ‘1000 Hands: Chapter One’.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This