Op 23 december 1978 komt ‘Hey girl’ van Gruppo Sportivo binnen in de Nationale Hitparade. Het nummer werd geschreven door Vandefruits en geproduceerd door frontman Hans Vandenburg en Robert Jan Stips. ‘Hey girl’ was te vinden op de LP ‘Back To 78’.  Twee jaar eerder werd Hans door de andere Gruppo Sportivo bandleden Max, Peter en Eric gevraagd mee te spelen tijdens een show. De samenwerking klikte en nog datzelfde jaar is creatief brein Vandenburg de frontman van Gruppo Sportivo. Hij kent ook Meike Touw en Josee van Iersel, die zich bij de groep voegen.

Earring frontman Barry Hay produceert hun debuutsingle ‘Out There In The Jungle’, dat zowaar de Tipparade haalt van Veronica. De tweede single ‘Hoola Fever’, geproduceerd door Robert-Jan Stips, flopt. Platenlabel Polydor verlengt na dit resultaat het contract niet met Gruppo. Daar krijgen ze snel spijt van. De groep tekent bij het label Ariola, waar Robert-Jan met Gruppo Sportivo werkt aan een album. Dat wordt ’10 Mistakes’, dat 21 weken verblijft in de Nederlandse album hitlijst.  Voor deze LP ontvangt Gruppo een Edison.

De opvolger ‘Back to ‘78’ behaalt de top 3! 1978 is ook een topjaar voor de band met hits als ‘Rock ’n roll’, ‘Hey girl’ en ‘Disco really made it’.  De band was een hype in Nederland en had ook in Engeland, Duitsland en Spanje succes. Het album ‘Back To 78’ behaalt in mei 1979 de platina status. Alleen de single ‘Hey girl’ stond op deze plaat, die de 13e plaats bereikte in de Nationale Hitparade.

 
Translate »
Share This