Vandaag blaast Gary Kemp 62 kaarsjes uit. Gefeliciteerd! Hij maakte deel uit van de Britse band Spandau Ballet, die in de jaren tachtig één van de populairste bands was. Hij schreef de meeste songs voor de groep, zoals “To Cut a Long Story Short”, “True”, “Gold”, “Chant No. 1 (I Don’t Need This Pressure On)” en “Only When You Leave”. Zijn broer Martin Kemp speelde basgitaar in de band. Spandau gold destijds als een van de kopstukken van de New romantic-scene. (een reactie op het rauwe realisme van de punk)

Op 9 jarige leeftijd speelde Gary (samen met zijn broer) in de speelfilm Hide & Seek. Maar muziek trok hem meer: in zijn middelbare schooltijd formeerde hij het bandje The Cut met schoolvrienden. Later veranderde de groepsnaam in Makers and the Gentry om uiteindelijk getransformeerd te worden tot Spandau Ballet. De groep brak in 1983 definitief door met de singles “True” en “Gold”. Het werden grote hits in de Nederlandse Top Veertig. Ook ‘Only when you leave’ (1984) en ‘Through the barricades’ bereiken de top tien.

In 1990 gaat Spandau Ballet uit elkaar; weliswaar niet officieel, maar toch. De band heeft dan meer dan twintig miljoen platen verkocht. Niet lang daarna verschijnt zijn solo album ‘Little bruises’. Gary Kemp richt zich daarna vooral op acteer werk. Zo speelde hij onder andere ook nog in de film The Bodyguard met Whitney Houston en Kevin Costner en in de TV serie Lewis. Deze zomer bracht Kemp, 25 jaar na zijn eerste solo debuut, zijn tweede solo plaat uit: ‘Insolo’.  Het album focust op twee thema’s: eenzaamheid en reflecteren op je leven. Gary maakt ook deel uit van de Pink Floyd-tributeband Nick Mason’s Saucerful Of Secrets.

 
Translate »
Share This