Florian Schneider, medeoprichter van de Duitse band Kraftwerk, is op 73-jarige leeftijd overleden. De groep was in de jaren zeventig van grote invloed op de ontwikkeling van de elektronische popmuziek dn artiesten en bands als David Bowie, Depeche Mode en New Order. Waar Schneider aan is overleden, is niet duidelijk, aldus de Franse krant Ouest France. Kraftwerk werd in 1970 opgericht door Ralf Hütter en Florian Schneider-Esleben.

In eerste instantie concentreert de groep zich meer op avant-gardemuziek met reguliere instrumenten. Daaraan worden vanaf 1970 elektronische apparaten toegevoegd, waaronder toongeneratoren, in opdracht gebouwde vocoders en elektronische drumsets waar Florian Schneider patenten op heeft. De band bouwt vaak eigen instrumenten omdat het zich de gangbare synthesizers uit begin jaren zeventig niet kan veroorloven.

De doorbraak komt in 1974, met het album ‘Autobahn’, waarna het gebruik van synthesizers, zowel zelf gebouwd als aangekocht, gemeengoed wordt en akoestische instrumenten geheel uit hun werk verdwijnen.  Kraftwerk bracht tien albums uit, waarvan ‘Autobahn’ de bekendste en meest geprezen is.  In 2014 kreeg Kraftwerk voor hun gehele oeuvre een Grammy. Een jaar later werd ‘Autobahn’ toegevoegd aan de Grammy Hall of Fame.  Voor het overlijden van Schneider had Kraftwerk een tournee door Amerika aangekondigd om het vijftigjarig jubileum te vieren. Vanwege het coronavirus waren de shows al afgezegd.

 
Translate »
Share This