6 januari kunnen we niet voorbij laten gaan, zonder even stil te staan bij Syd Barrett. Hij was jarig op die dag. Syd kennen we als één van de oprichters van Pink Floyd. De groep startte in 1964 eerst onder de naam The Tea Set, maar noemden zich vanaf 1965 The Pink Floyd Sound, wat al snel werd ingekort tot Pink Floyd. Aanvankelijk lag het accent op rhytm & blues, maar groeide al rap uit tot één van de bekendste psychedelische rockbands ter wereld.

Deze omvangrijke carrière maakte Roger Keith Barrett niet helemaal mee. Hij was verantwoordelijk voor acht nummers van het debuutalbum “Piper At The Gates Of Dawn” en schreef de hit singles “Arnold Layne” en “See Emily Play”. Syd raakte echter aan de drugs en was daardoor geregeld niet in staat om op te treden. Pink Floyd haalde David Gilmour binnen om Garrett te vervangen, maar ook om hem te helpen terug te komen. Dit lukte niet en in 1968 zette de band Syd uit de groep.

Syd`s solo-carriere mislukte. Pink Floyd was hem niet vergeten: het nummer “Shine On You Crazy Diamond”(1975) gaat over Barrett. Hij overleed op 60 jarige leeftijd (2006) aan kanker.

 

 

 
Translate »
Share This