Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we stil bij de keuzes van de DJ, die met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”. Op 16 oktober 1978 viel de keuze op ‘Right down the line’ van Gerry Rafferty. Het nummer was te vinden op Gerry`s album ‘City to city’.

In 1969 vormde hij samen met Billy Connolly het duo The Humblebums. Ze scoorden in 1970 een kleine hit met ‘Shoeshine Boy’ dat een 28e plaats in de Veronica Top Veertig bereikte. In de Britse charts deed het echter niets. In 1971 bracht Rafferty een soloalbum uit: ‘Can I Have My Money Back?’  Een jaar later richtte hij met zijn oude schoolmakker Joe Egan de groep Stealers Wheel op. Ze hadden een hit met onder andere Stuck in the Middle With You’ en ‘Late Again’.(1973)

Vanaf 1977 ging Rafferty opnieuw solo met de zeer succesvolle plaat ‘City to City’. Naast ‘Right down the line’ bevatte het album ook de succesvolle single ‘Baker Street’. Ook de titelsong werd een grote hit in ons land. Het volgende album ‘Night Owl’ (1979) verkocht ook goed, maar in de jaren daarna taande het succes, mede omdat Rafferty weigerde zijn albums te promoten door middel van optredens. Na de albums ‘Snakes and Ladders’ (1980) en ‘Sleepwalking’ (1982) werd het stil rond Rafferty.  Hij overleed op 63-jarige leeftijd na een langdurig ziekbed als gevolg van een leveraandoening na jarenlang alcoholmisbruik.

 
Translate »
Share This