Op 15 april 1972 komt ‘Memories’ binnen in de Veronica Top Veertig. Het wordt de eerste nummer 1 hit van de Haagse band. Een jaar eerder verlegde Earth & Fire de muzikale koers naar symfonische rock. Gerard Koerts introduceerde de mellotron in de Nederlandse popmuziek. Het instrument bleef jarenlang typerend voor de sound van de band. De mellotron is dan ook veelvuldig te horen in ‘Memories’. De single verscheen vreemd genoeg niet officieel op een studioalbum.

‘Memories’ is geschreven door toetsenist Gerard Koerts, zijn tweelingbroer en gitarist Chris Koerts en basgitarist Hans Ziech. In tegenstelling tot de vorige singles, die door Jaap Eggermont en Freddy Haayen werden geproduceerd, stond bij deze single enkel de naam van Eggermont als producent vermeld; Haayen was inmiddels directeur van de Nederlandse afdeling van platenmaatschappij Polydor geworden. Ook in het buitenland was Earth & Fire populair, met name in België, Duitsland en Turkije.

‘Memories’ wordt in de polls gekozen tot beste single van het jaar 1972. Voor AVRO’s Toppop neemt de groep een live-special op, waarin ‘Song of the marching children’ ten gehore wordt gebracht. In die periode verschijnt ook Earth and Fire’s eerste verzamel-LP: ‘Superstarshine volume 2’. Earth and Fire treedt in 1972 zo’n 200 keer op.

 
Translate »
Share This