Vandaag viert Alban Nwapa zijn 62e verjaardag. Je kent hem natuurlijk beter als Dr. Alban, de zingende tandarts. In de jaren tachtig vertrok Dr. Alban op 23-jarige leeftijd naar Zweden om tandheelkunde te studeren. In 1990 studeerde hij af en werd hij tandarts. In tegenstelling tot vele rappers die de titel Dr. voeren is Dr. Alban dus daadwerkelijk een dokter. In datzelfde jaar bracht hij zijn eerste single uit.

Zijn tandartspraktijk gaf hij al snel op, om een eigen discotheek te openen, daar te werken als DJ en de modewinkel Alphabet Street op te zetten. Door zijn DJ werk was de stap naar de muziekwereld maar klein. Hij nam in 1991 een single op met Leila K. ‘Hello Africa’ was het resultaat en werd in Nederland zijn eerste hit.

Zijn grootste hit had hij in 1992 met de single ‘It’s my life’, dat in veel landen (waaronder Nederland) de nummer 1-positie bereikte. Het was de eerste grote hit uit de hitfabriek van Max Martin en Denniz Pop, die later verantwoordelijk waren voor de hits van o.a. Britney Spears, Backstreet Boys en Ace Of Base.

 

 

 
Translate »
Share This