Terug naar 27 juli, maar dan in 1985. Op deze dag komt ‘Money for nothing’ van Dire Straits binnen in de Nationale Hitparade. Het nummer werd geschreven door Mark Knopfler en Sting. ‘Money for nothing’ werd opgenomen op Montserrat, waar Sting op dat moment toevallig op vakantie is. Bij wijze van vriendendienst zingt hij mee; “I want my MTV”. Ook zong Sting de hoge partijen (tweede stem) in ‘Money for nothing’. Het nummer stond op het best verkochte album van Dire Straits: ‘Brothers in arms’.

‘Money For Nothing’ gaat over het luizenleven van een popster. Matk ving een gesprek op van een paar bezorgers van een warenhuis, die klaagden over hoe zwaar hun werk was in vergelijking met die van rocksterren, die baden in luxe.   Mark schreef het lied in de winkel bij een keukendisplay dat ze hadden opgesteld. Veel van de teksten waren dingen die ze echt zeiden. Ook Sting schreef mee, al wilde hij aanvankelijk er de credits niet voor hebben, maar zijn platenlabel stond er op. De video, een van de eerste met behulp van de computer vervaardigde clips, werd geregisseerd door Steve Barron. Eerder was hij ook regisseur van de video ‘Take on me’ van A-ha en ‘She blinded me with science’ van Thomas Dolby.

In Nederland werd de plaat veel gedraaid, maar bereikte slechts de 35e positie in de Nationale Hitparade. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 voerde de plaat drie weken de lijst aan. In juli 1989 werd de plaat opnieuw uitgebracht in Europa, met als dubbele A-kant het nummer “Brothers in Arms”.

 
Translate »
Share This