Vandaag viert Danny Vera zijn 45e verjaardag. Gefeliciteerd!  Danny Polfliet, zoals hij in het echt heet,  begon als tiener met gitaarspelen. Hij vertelt: “Ik speelde nauwelijks gitaar maar kocht daar een dure Gretsch, die hadden George Harrison en Brian Setzer immers ook. Toen moest ik natuurlijk wel gaan leren spelen.” Vera begon nummers te schrijven en op te treden, eerst met zijn rockabilly-bands, later solo. “Het klikte gelijk met het publiek, heerlijk vond ik dat. Op m’n achttiende wist ik al dat ik als artiest m’n brood wilde verdienen.”

De singer-songwriter vormt in 1999 zijn eerste band: Till Dawn. Een jaartje later wordt de groep uitgeroepen tot Zeeuwse Belofte. In 2003 komt zijn eerste solo plaat ‘For the light in your eyes’ uit. Het word opgenomen in Studio Zeezicht onder leiding van producer Rob van Donselaar (o.a. Rowwen Heze en Skik). Deze kwam tot stand, nadat Vera een jaartje eerder een platencontract tekende met Universal’s A&R manager Niels Aalberts. Deze had zijn sporen in de muziek al verdiend met o.a. Abel en Brainpower.

Danny’s muziek mag je country noemen, maar zijn sound is breder dan dat. Het omvat ook rockabilly en eigentijdse MOR. Danny Vera: “Sommigen zullen mijn muziek wel commercieel vinden, maar ik heb er helemaal geen moeite mee om muziek te maken voor een breed publiek Bovendien, wat is commercieel als je in het jaar 2002 nog met een vetkuif rondloopt?”  Zijn eerste single ‘My confession’ verschijnt in 2003.   Daarna volgden onder meer de albums ‘Ordinary Man’ en ‘Pink Flamingo’.

In 2009 wordt zijn ‘Headin’For The City’ een bescheiden succes, wanneer het gebruikt wordt in een reclame voor een frisdrankmerk. Danny Vera vormt al een aantal jaren de vaste muzikale begeleiding van het programma Voetbal International en VI Oranje (RTL). In 2011 schrijft hij voor de Tour De France spin-off show Tour Du Jour het nummer ‘Tomorrow Will Be Mine’.

Het grote succes voor Vera komt echter in 2019 met ‘Rollercoaster’. Het nummer staat op het album ‘Pressure Makes Diamonds 2 – Pompadour Hippie’. De single ‘Roller Coaster ‘ schreef Danny Ver samen met Mercy John, die tevens de akoestische gitaar op het nummer speelt.  Het nummer gaat over het alledaags leven, dat net als een achtbaan op en neer gaat. Hij vertelde hier zelf over: “Het nummer gaat over het leven, zoals het is. Soms is het leuk, soms heel verdrietig.” In het nummer zingt Vera over een bloeiende magnolia; deze is door zijn vader geplant voor zijn overleden moeder.

Gek genoeg vond Vera ‘Roller Coaster’  oorspronkelijk niet goed genoeg om op single te worden uitgebracht. Hij vertelde hierover: “Voor mij was het gewoon een albumtrack. Ik breng zelf nooit liedjes naar de radio.”  Nadat hij het nummer live speelde bij Omroep MAX, ontving hij echter zoveel positieve reacties dat hij toch besloot om het als single uit te brengen. Daarna werd het nummer vooral geplugd door Rob Stenders tijdens zijn radioprogramma Stenders Platenbonanza. ‘Rollercoaster’ verblijft maar liefst 33 weken in de Nederlandse Top Veertig en staat op nummer 2 in de TOP 2000 van 2021.  Ook ‘The weight’ (2020) en ‘Make it a memory (2022) met Krezip worden hits.

 
Translate »
Share This