• Twitter
  • Facebook

Credits: Magnet

Het is misschien wel een beetje vroeg om vandaag aandacht te besteden aan een Kerstplaat, maar op alfabetische volgorde van titels in de Kluis van de Flops zijn we er wel aan toe. Heel vreemd, dat deze singel van Chris Rea geen hit werd in de Nederlandse Top 40: ‘Driving Home for Christmas’. Rea schreef het nummer, dat te vinden is te vinden op zijn verzamelalbum ‘New light through old windows’. Chris Rea schreef het nummer al in 1978, toen het niet zo goed ging met zijn carrière.

Het was vlak voor de Kerst: zijn manager had hem net verteld dat zijn platencontract werd beëindigd. Chris had zo weinig cash geld dat hij niet eens met de trein terug naar huis kon rijden. De platenmaatschappij wilde er niet eens voor opdraaien.   Dus belde hij zijn vrouw, die hem met de auto ophaalde uit Londen, Samen reden ze terug naar huis, naar Middlesbrough. Tijdens de rit kwamen ze in een file. Het was toen, in de auto, dat hij zijn wereldberoemd geworden nummer schreef. Het werd uiteindelijk zijn grootste hit ooit, waar Rea miljoenen mee zou verdienen (en nog steeds mee verdient elke kerst).

Zelfs in Nederland verdient hij nog steeds dik aan het nummer: daar heeft Chris Rea de Nederlandse Top 40 niet eens voor nodig. Het nummer wordt rond Kerst veel gedraaid en scoort daarnaast in december torenhoog op streaming.  Sinds de allereerste editie in december 1999 staat de plaat elk jaar genoteerd in de NPO Radio 2 Top 2000 van NPO Radio 2.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This