• Twitter
  • Facebook

Credits: PYE Records

Op 5 oktober, maar dan in 1974 komt Carl Douglas binnen in de Nederlandse Top 40 met ‘Kung fu fighting’. De tekst voor de singel is door Douglas zelf geschreven, de muziek is van Biddu Appaiah. Carl haalde zijn inspiratie uit vechtsportfilms, die sinds eind jaren zestig erg populair waren, vooral met dank aan Bruce Lee.  Waarschijnlijk waren twee vechtende jongetjes op straat dé aanleiding om die link met spectaculaire gevecht scenes te maken voor de clip.

Het was in eerste instantie helemaal de bedoeling niet het nummer uit te brengen op singel. Tenslotte stond Douglas in de studio om te werken aan de opnames van ‘I want to give you my everything’: de beoogde singel om uit te brengen!  Larry Weiss schreef dit nummer en hij stond bekend als een begenadigd songwriter. Hij maakte o.a. nummers voor Amen Corner, Eric Burdon en Glen Campbell’s Amerikaanse nummer 1 hit ‘Rhinestone cowboy’. Na twee uur werken aan de opname, was het tijd voor een break.

Met de aanwezige muzikanten was Carl wat aan het improviseren en zo ontstond spelenderwijs ‘Kung fu fighting’: in amper een kwartier!  Gelukkig werd het opgenomen, zodat het platenlabel (Pye) ook even deze improvisatie kon beluisteren. Toen was het razendsnel duidelijk:  ‘Kung fu fighting’ werd gebombardeerd tot A-kant van de singel en ‘I want to give you my everything’ belandde uiteindelijk als track op Carl`s album ‘Kung fu fighter’.

Die beslissing pakte goed uit!  De wereld was toen juist in de greep van kungfu, zeker dankzij de televisieserie Kung Fu met David Carradine als leerling en meester. “Kung fu fighting’ haakte dus mooi aan bij deze trend. De singel was een wereldwijd succes en Nederland bleef daarbij niet achter. ‘Kung fu fighting’ behaalde de eerste plaats in de Nederlandse Top 40.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This