Ancora debuteert deze week op de eerste plaats van de Nederlandse Album Top 100. Het is hun derde plaat die uitkomt en alle 3 scoren op 1 in de Album chart! Reden voor Hitzound om Ancora te feliciteren met hun succes! We spreken met Patrick Jongschaap over het nummer 1 album “Door Weer En Wind”.

Best bijzonder dat jullie Broederliefde verslaan, dat 14 weken de Album Top 100 aanvoerde. Hoe voelt dat? Patrick: “Heel apart, wij kenden Broederliefde niet, we luisteren zelf naar een heel ander genre muziek. We hadden nooit durven dromen dat dit zou gebeuren, en dát voor de derde keer van niks op 1!”

Voor het album is ook een DVD met filmopnames gemaakt. Dat is uniek. Waar zijn die opnames gemaakt en hoe groot is zo`n klus? Patrick: “Klopt. Dat is ons handelsmerk; bij élk album zit een hoogwaardige DVD met daarop het (vervolg) verhaal van Pier, de oude zeerot. We zijn met een team van 14 mensen een week naar Ierland geweest, bij het meer van Connemara, een prachtige omgeving. Óók zijn we naar Turkije geweest en veel beelden zijn gemaakt in ons eigen mooie Nederland. Voor elke clip zijn we gemiddeld 1 dag bezig met opnemen, van zonsopkomst tot zonsondergang, dan zijn de coloring en montage niet meegerekend, dat is ook een flinke klus.”

De songs worden geschreven door Jan Keizer (van BZN) en zijn zoon Louis. Schrijven jullie zelf ook nummers? Patrick: “Wij schrijven zelf geen nummers, daar ligt onze kwaliteit niet, dat laten we over aan onze “Kapitein” Jan Keizer met zijn zoon Louis inderdaad. Deze keer zijn er ook twee nummers geschreven door nieuwe schrijvers; Rutger Kanis, Tony Neef, Colin Hijkens en Geert Leurink. Zij schrijven samen. Maar zelfs dán gaat de “Jan Keizer-zweep” er nog over, voor Jan gaat “Goed” in de prullenbak, het moet perfect!”

OP HET LEVEN is jullie eerste succesvolle single van het album. Wat gaat de tweede single worden? Patrick: “Onze tweede single zal deze maand nog uitkomen en heet :”Dronken Van De Liefde (voor de zee). Vaak heb je bij het opnemen van een liedje al een voorgevoel of het een single zou kunnen zijn, of niet. We doen het nummer dan een paar keer live, bij een optreden, en kijken hoe het publiek reageert. Daarna maken we een beslissing.”

In Nederland neemt Ancora een unieke positie in met een unieke mix van traditionele Shantymuziek met Irish folk en pop. Kijken jullie ook buiten de landsgrenzen? Patrick: “Nee, wij vinden Nederland en België groot genoeg, we staan graag dichtbij onze fans.”

Hoe denken jullie trouwens over deelname aan het Eurovisie Songfestival? Kan de AVROTROS jullie vragen? Patrick : “Als we dat zouden doen, zouden we het liefste gekozen worden door het publiek. Maar natuurlijk mag AvroTros ons daar voor vragen.”

Hoe lang duurt het nog dat Ancora de Heineken Music Hall gaat vullen? Patrick : ”Wij denken niet aan de Heineken Music hall. Wél vaak aan Heineken ;).We staan het liefste dicht bij ons publiek. Wij zijn aan het bouwen met Ancora, dat gaat ons goed af. Ons aankomende doel is het vullen van theaters, met onze eigen theatershow. Dit gaat, als het aan ons ligt,volgend najaar gebeuren.”

 

 
Translate »
Share This