• Twitter
  • Facebook
Foto: Beeld en Geluid, Anefo, Wikipedia

Op 27 oktober, maar dan in 1979 komt ABBA binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Gimme, gimme, gimme’.  Het nummer werd geschreven door Benny Andersson en Björn Ulvaeus. Agnetha Fältskog heeft op deze disco track de muzikale hoofdrol. Eigenlijk was de titel van het nummer ‘Been and Gone and Done It’ en niet bedoeld om op single uit te brengen.  Aanvankelijk had ABBA een ander nummer opgenomen om uit te geven als single: ‘Rubber Ball Man’ waarbij zowel Fältskog als Anni-Frid Lyngstad zongen. Het nummer moest het afleggen tegen Gimme! Gimme! Gimme! omdat deze laatste als de betere keuze voelde vanwege de pakkende discosound.

‘Rubber ball man’, opgenomen in de eerste maanden van 1979, is ‘n beetje een mysterie gebleven, omdat het op geen enkele album terecht is gekomen.  Er is alleen een demo van het nummer overgebleven.  ‘Gimme, gimme, gimme’ was misschien wel het meest invloedrijke nummer van ABBA, omdat de nadruk op elektronica, het tot een zeer belangrijke plaat maakte voor techno muzikanten in het post-disco-tijdperk. ‘Gimme, gimme, gimme’ groeide vooral naast ‘Dancing queen’ uit tot gay anthem. De single verkocht platina in Engeland en stond in verschillende landen op nummer 1. Niet in de Nederlandse Top Veertig: daar bereikte ABBA de 2e plaats.

In 2005 gebruikt Madonna een sample van het nummer voor haar single ‘Hung Up’. Madonna had bij Benny en Björn gesmeekt om een sample te mogen gebruiken. Toen ABBA er uiteindelijk toestemming  voor gaf, maakte Madonna een rondedansje. Niet voor niks, want ABBA had nog maar éénmaal eerder een andere artiest toestemming gegeven om een ABBA sample te gebruiken (The Fugees). Madonna’s single bereikte de 1e plaats in Nederland. O.a. ook A-Teens en Cher brachten ‘Gimme, gimme, gimme’ uit.

 
Translate »
Share This