• Twitter
  • Facebook

Credits: Anders-Hanser-wikipedia

Op 20 mei, maar dan in 1978, komt ABBA binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Eagle’. Het nummer werd geschreven door Benny Andersson en Björn Ulvaeus en was te vinden op hun vijfde LP ‘The Album’. De single had feitelijk een dubbele A-kant, want ‘Thank you fort he music’, kreeg ook veel airplay op de Nederlandse radio. Eerder had het nummer de werktitels High, High en The Eagle gekregen. Voor de tekst werd Ulvaeus geïnspireerd door het boek Jonathan Livingston Seagull van Richard Bach.

Björn vertelt: Those lyrics were directly inspired by Jonothan Livingstone Seagull, although in this case it was an eagle. I was trying to capture the sense of freedom and euphoria that I got from reading that book.” ‘Eagle’ geldt als één van de favorieten van Frida. In het nummer hoor je een opvallend lange gitaar solo van Janne Schaffer.

“Eagle’ werd voor de single versie ingekort van 05.51 tot 04.25minuten.  Hiervoor werden het instrumentale gedeelte en het derde refrein geschrapt. Het nummer werd gepromoot met een videoclip van Lasse Hallström terwijl eerder al een andere clip werd uitgegeven als deel van ABBA: The Movie. De film werd grotendeels in Australië opgenomen. De komst van ABBA zette destijds heel Australië op zijn kop, al had niet iedereen dat aanvankelijk door. Alice Cooper, die toevallig in hetzelfde hotel logeerde als ABBA, kon zijn geluk niet op, toen hij alle gillende fans zag. Hij dacht dat ze voor hem waren gekomen, tot de waarheid tot hem doordrong. De ABBA concerten met een 17-koppige strijkerssectie klonk zo perfect, dat sommige recensenten het Zweedse kwartet beschuldigden van playbacken. Maar alles was live!  ‘Eagle’ bereikte de 4e plaats in de Nederlandse Top Veertig en zal het allerlaatste nummer zijn, als mijn leven tot een einde is gekomen.

 
Translate »
Share This