31 december 1943 was de geboortedag van Henry John Deutschendorf. Hem leerden we beter kennen als country zanger en acteur John Denver. In de jaren zestig begon hij zijn zangcarrière bij The Mitchell Trio, een folkgroep die zich vooral richtte op politieke en sociale satire. Na een wijziging in de samenstelling ging de groep nog korte tijd door het leven als Denver, Boise & Johnson.

Denver trouwde in 1967 met Anne Martell die hem inspireerde tot de lieflijke single ‘Annie’s Song’ (1976). Met dat nummer bereikte hij in het voorjaar van 1976 de top tien van de Nederlandse Top Veertig. Het huwelijk eindigde echter in 1982.

In 1969 begon Denver zijn solocarrière. Zijn nummer ‘Leaving on a Jet Plane’ werd een nummer 1-hit voor Peter, Paul and Mary. Enkele jaren later volgde Denver`s eigen doorbraak met ‘Take me home, country roads’ (1971), dat de 2e plaats bereikte in Amerika en bekroond werd met een platina plaat. In Nederland bleef het liedje steken in de Tipparade , maar groeide wel uit tot een classic: het staat elk jaar hoog genoteerd in de TOP 2000. Ook ‘Rocky Mountain High’ (1972) werd in Amerika een groot succes.

In Nederland moest hij wachten tot 1975, toen hij hier zijn eerste hit scoorde met ‘Thank God I`m a country boy’. Het grootste succes had Denver in de Nederlandse Top Veertig met ‘Calypso’, een ode aan het gelijknamige onderzoeksschip en zijn kapitein Jacques-Yves Cousteau. Het nummer was eigenlijk het B-kantje van de single ‘I`m sorry’. Nadat “I’m Sorry” van de eerste plaats werd verstoten, begon “Calypso” meer gedraaid te worden op de radio, waardoor het in de hitlijsten werd genoteerd als de nieuwe A-kant. Het nummer bereikte de 2e plaats in Nederland.

In 1994 schreef hij zijn autobiografie, getiteld Take me Home.  Dit nummer werd in 2014 staatslied van West Virginia.  John Denver zette zich zijn leven veelvuldig in voor het goede doel. Zo bezocht hij enkele malen Afrika om bij te dragen aan het bestrijden van de hongersnood. Daarnaast werkte hij voor het natuurbehoud, onder meer in Alaska. Denver overleed in 1997: hij stort neer met zijn vliegtuigje voor de kust van Californië. De Amerikaanse zanger en acteur was pas één dag eigenaar van het eenmotorige vliegtuigje. John Denver is slechts 53 jaar geworden.

 
Translate »
Share This