25 maart 1942 was de geboortedag van Aretha Franklin. Vandaag zou de Queen of Soul 77 jaar zijn geworden. Ze overleed echter vorig jaar op 16 augustus. Haar muzikale carrière start in een baptistenkerk in Detroit, waar haar vader dominee was. Aretha was 14, toen ze haar eerste plaatje maakte. Ze tekende haar eerste platendeal met Columbia, maar haar doorbraak volgde, nadat ze onder de hoede kwam van het label Atlantic.

Haar producer werd Jerry Wexler, met wie ze een paar zeer invloedrijke r&b-opnamen maakte, zoals ‘I Never Loved a Man’(The Way I Love You). De stijl van dit lied had veel meer “soul” dan haar eerdere werk. Tegen het eind van de jaren zestig kreeg Aretha Franklin de bijnaam “The Queen of Soul”, omdat ze zo beroemd was geworden en tevens als een rolmodel voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap werd gezien.

Intussen scoorde Aretha hit na hit, waaronder ‘Respect’, ‘Think’, ‘I Say A Little Prayer’ en ‘Spanish Harlem’. Begin jaren tachtig leek het voorbij met haar carrière, totdat ze een cover van de Doobie Brothers-hit What a Fool Believes opnam. Vlak daarna was ze te bewonderen in de klassieke John Belushi-muziekfilm The Blues Brothers. Het duurde daarna nog zeven jaar voordat ze de hitlijsten weer haalde, maar dat deed ze dan ook met de gigantische hit ‘I Knew You Were Waiting’ , een duet met George Michael dat een paar weken op nummer 1 in de Top 40 stond. De Queen of Soul won in totaal 18 Grammy’s.

 

 

 
Translate »
Share This