• Twitter
  • Facebook

Op 4 februari 1978 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Stayin’ alive’ van Bee Gees. De broertjes Gibb krijgen in 1977 een onverwacht telefoontje van platenproducer Robert Stigwood. Of ze hem niet uit de brand kunnen helpen door een paar nummers te schrijven voor een lowbudgetfilm. En….. o ja, het wordt een discofilm.  Eigenlijk zijn de Bee Gees al bezig met de opnames van een nieuw album maar Stigwood weet hen te overreden. Ze ruimen tijd in om een paar nummertjes te schrijven. De film? Saturday night fever!

De Bee Gees gaan aan de slag met schrijven en zo ontstaat het nummer ‘Night fever’. Tijdens de opnamesessies is er grote tegenslag voor drummer Dennis Bryon. Hij moet de studio spoorslags verlaten, vanwege het overlijden van zijn moeder. Behalve ‘Night fever’ hebben de gebroeders Gibb nog een nummer klaarliggen: ‘Stayin’ alive’. Maar die moet nog opgenomen worden en tja: we zitten zonder drummer. Dan wordt besloten om een paar maten creatief te knippen uit ‘Night fever’, dat zojuist al met Bryon was opgenomen. Zo ontstaat de kenmerkende beat van ‘Stayin’ alive’.

De werktitel van ‘Stayin’ Alive’ was eigenlijk ‘Saturday Night’. Zo was ook de oorspronkelijke titel voor de disco film, bedacht door de platenmaatschappij.  Barry, Maurice en Robin  vinden de titel te algemeen en komen al brainstormend op ‘Stayin’ Alive’, dat klinkt lekker.  Stigwood heeft de uiteindelijke oplossing in petto: de film wordt vernoemd naar het liedje ‘Night fever’, maar: we plakken ‘Saturday’ (Night) er voor.  Voila: ‘Saturday Night Fever’. De Bee Gees leveren ook twee eerder geschreven liedjes voor de film: ‘Jive Talkin’ en ‘You Should Be Dancing’. De rest is geschiedenis: de film wordt een wereldwijde sensatie met John Travolta in de hoofdrol en de muziek van de Bee Gees voor de soundtrack.  En ‘Stayin’ Alive’? Die single bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This