Elke dag staan we bij Hitzound  stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 7 juli 1973 werd ’Live and let die’ van Wings uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. Wie anders dan Paul McCartney schreef de titelsong voor de James Bond film met dezelfde naam? Overigens samen met zijn vrouw Linda McCartney. Voor de productie tekende George Martin, met wie McCartney bijna non stop voor de Beatles samenwerkte.

Het was George Martin, aan wie was gevraagd om de partituur voor de nieuwe James Bond-film ‘Live and let die’ te componeren. Wat voor Paul reden was om zich aan te bieden de titelsong te schrijven. De makers van Bond zullen een rondedansje hebben gemaakt, zou je denken. Maar filmproducent Harry Saltzman, die de demo hoorde, wilde aanvankelijk dat een zwarte, vrouwelijke zangeres de titelsong zou uitvoeren.  Maar McCartney weigerde. Het nummer mocht alleen worden gebruikt voor de film wanneer Wings het mocht uitvoeren. Saltzman stemde uiteindelijk in.

De single werd een wereldwijd succes en was tot op dat moment de meest succesvolle Bond song ooit. In Engeland behaalde het nummer de 7e plaats en in Amerika bereikte het de 2e plaats. In de Radio Noordzee Top 50 scoorde Wings met ‘Live and let die’ slechts een 25e positie. Wat dat betreft had Guns & Roses met hun cover uit 1991 een beter resultaat. Of dat terecht is?

 
Translate »
Share This