• Twitter
  • Facebook
Credits: Louise Palanker, Wikipedia

Op 5 maart, maar dan in 1983, komt ‘Wham rap’ van Wham binnen in de Nederlandse Top Veertig. Het duo, bestaande uit George Michael en Andrew Ridgely schreven de ‘Wham Rap!’ zelf. Het de eerste single van Wham. Twaalf jaar waren Andrew en George, toen ze elkaar leerden kennen. “Vlak voor het doornemen van de presentielijst stelde de juf een nieuwe jongen voor. Toen ze vroeg wie hem de komende weken een beetje wegwijs wilde maken op school, was ik de enige die zijn vinger opstak. Georgios Panayiotou heette hij. Een veel te moeilijke naam. Georgios werd al snel Yoghurt. En Yoghurt werd Yog, zoals ik hem altijd ben blijven noemen.”

Andrew Ridgeley droomde van een eigen carrière als popmuzikant, het kostte enige overredingskracht ook George Michael enthousiast te krijgen voor die droom. “Ik zeg niet dat ik hem er aan de haren heb moeten bijslepen, maar echt warm liep hij niet voor het idee van een eigen band.  Hun eerste bandje heette The Executive, en ze speelden ska. Je zult op het internet vergeefs zoeken naar die groep.“

Met een demo van ‘Wham Rap!’, dat opgenomen werd met Paul Mex, een lokale muziek producer, samen met demo’s van ‘Club Tropicana’ & ‘Careless Whisper’ onder de arm, ging het drietal naar het label Intervision Records. Een platencontract werd snel beklonken.

Aanvankelijk deed ‘Wham rap’ niet veel voor het jonge popduo. Het nummer bereikte de 105e positie in de Britse charts. Pas nadat de opvolger ‘Young Guns’ een top tien hit wordt in Engeland en o.a. ook in Nederland, besloot het platenlabel ‘Wham rap’ een nieuwe kans te geven. Met ditmaal top tien noteringen wereldwijd. In de Nederlandse Top Veertig behaalde Wham de 9e plaats.

 
Translate »
Share This