E

Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 9 maart 1974 werd ‘It ain`t no use’ van Wally Tax uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. Deze single werd geschreven door de zanger zelf en geproduceerd door Martin Duiser. Het nummer was afkomstig van zijn LP ‘Wally Tax’.

In de jaren zestig was hij de frontman van de Nederbeat band The Outsiders. In 1966 brak de groep door in Nederland met ‘Lying all the time’: een kraker! Er volgden meer successen, zoals ‘Keep on trying’, ‘Touch’ en ‘Monkey on your back’. Na het uiteenvallen van de groep start hij de groep Tax Free, met Outsiders-drummer Leendert Busch en de Amerikanen Jody Purpora (zanger, gitaar, toetsen) en David Oliphant (toetsen). De titelloze LP  wordt in New York opgenomen en in Amerika goed ontvangen. Het levert Tax zelfs een Billboard Award op, maar: commercieel succes blijft uit.

In 1972 besluit Wally te gaan voor een solo carrière en een jaar later verschijnt zijn soloplaat ‘Wally Tax’. ‘Miss Wonderful’ was de eerste single en werd de succesvolste single van Tax.  Het nummer is een arrangement van Hans Hollestelle, die ook gitaar speelt in het nummer. Dat jaar scoort Wally nog met drie andere singles, waaronder deze Treiterschijf ‘It ain`t no use’. Met deze single bereikte hij de 13e plaats in de Radio Noordzee Top 50.  De Amsterdamse zanger won in datzelfde jaar ook een Zilveren Harp van de Stichting Conamus.   

 
Translate »
Share This