Vanaf 1 november 1969 kiest Radio Veronica iedere week de Alarmschijf. Dat betekent, dat vanaf vandaag de Alarmschijf 51 jaar bestaat en daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.  Met de Alarmschijf kozen de DJ`s een plaatje uit, waarvan ze dachten dat het zou kunnen uitgroeien tot een hit.  Een slimme zet, want in de praktijk bleek dat de gekozen schijf meestal kon rekenen op extra omzet, omdat DJ`s in plaatselijke discotheken het nummer meteen kochten.

Veronica bedacht de ‘Alarmschijf’ in navolging van radiozenders in Amerika en Engeland. Dat was daar al langer gaande.  Maar aan zo`n beetje het einde van 1969 dus ook in Nederland. Iedere donderdag vanaf november 1969 werd de selectie van de Alarmschijf uitgevoerd door de Veronica DJ`s.

De DJ`s van het eerste uur (o.a. Rob Out, Tineke de Nooij, Joost den Draaijer en Jan van Veen) kiezen op 1 november 1969 als eerste voor ‘Oh Well’ van Fleetwood Mac. Het betekende, dat tenminste één keer per twee uur het nummer werd gedraaid op de zeezender.  Een betere start kon Veronica zich niet wensen, want het nummer werd een enorme hit!

‘Oh Well’ is geschreven door zanger en gitarist Peter Green en bestaat uit twee delen, “Part 1” en “Part 2” genaamd. Part 1 is een snel, elektrisch bluesrocknummer, terwijl Part 2 een instrumentaal nummer is met klassieke invloeden. ‘Oh Well’ (part 1) bereikte in de Veronica Top Veertig de eerste plaats. In de Britse hitlijsten behaalt het nummer de 2e plaats. ‘Oh Well’ is gecoverd door onder meer Big Country, Haim, Joe Jackson, John Parr en Tom Petty and the Heartbreakers. Het nummer werd gebruikt in de televisieseries Doctor Who en Fargo.

 
Translate »
Share This