• Twitter
  • Facebook
Credits: Sealle, Wikipedia

Op 6 mei presenteert Hitzound samen met Dragon FM de Eurovison Top 40. Bezoekers van Hitzound en luisteraars van Dragon FM kunnen zelf hun favoriete top 3 samenstellen uit alle songfestival liedjes die vanaf 1956 de (halve) finale van het Songfestival hebben gehaald. De beste veertig hoor je op 6 mei terug op Dragon FM. Heb JIJ al gestemd?

In 1990 stuurde Italië de zanger Toto Cutugno naar Zagreb, destijds nog gelegen in Joegoslavië. Toto was in Europa al behoorlijk populair en had in verschillende landen gescoord met L’italiano. In eigen land vierde hij grote successen op het Festival van San Remo, dat hij in 1980 had gewonnen en waar hij tussen 1987 en 1990 vier jaar op rij op de tweede plaats was geëindigd. In het voorjaar van 1990 werd de zanger door de Italiaanse omroep RAI uitgenodigd om Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival van dat jaar.

Aanvankelijk had de omroep hiervoor de band Pooh willen strikken, maar die groep was na haar winst op het San Remo-festival op wereldtournee gegaan en daardoor niet beschikbaar. Cotugno greep de kans met beide handen aan! Speciaal voor het songfestival schreef hij in twee dagen tijd het nummer ‘Insieme: 1992’, met een tekst over de eenwording van Europa, een thema dat door de val van de Berlijnse Muur zeer actueel was.  Op het Songfestival trad hij op met een achtergrondkoor, die bestond uit de Sloveense groep Pepel in Kri, die in 1975 zelf al eens aan het songfestival hadden meegedaan namens Joegoslavië.

‘Insieme: 1992’ was vooraf niet de serieuze kanshebber op de overwinning. Dat was Frankrijk met Joëlle Ursull. De zwarte zangeres moest uiteindelijk genoegen nemen met de 2e plaats voor ‘White and black blues’. De winst ging verrassend naar Toto Cotugno. De bandleden zijn zo blij, dat ze Toto overgieten met een fles champagne. Maar hij moet het nummer nog een keertje zingen! Vlak voordat hij het podium opnieuw betreedt, geeft iemand hem een droog zwart jasje. Toto Cotugno scoort een hit in Europa. In de Nederlandse Top Veertig behaalt hij de 18e plaats.

 
Translate »
Share This