• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders / Nr. 30 Them – Gloria

Dit nummer werd in het voorjaar van 1964 opgenomen, maar toch zou het nog drie jaar duren voordat het in Nederland een hit werd: ‘Gloria’ van Them. Het nummer werd geschreven door Van Morrison, de frontman van de Noord-Ierse band Them. Het nummer ‘Gloria’ was te vinden op hun debuut LP ‘The Angry Young Them’ uit 1965. Opvallend genoeg was het liedje bij de eerste uitgave uitgebracht als B-kantje van de single “Baby, Please Don’t Go”.

Morrison schreef ‘Gloria’ toen hij in de zomer van 1963 met zijn toenmalige band The Monarchs in Duitsland optrad. Bij terugkomst in zijn thuisstad Belfast sloot hij zich aan bij The Gamblers, waarmee hij de groep Them formeerde. Nadat de groep een contract had getekend bij Decca Records, gingen zij op 5 april 1964 naar Londen voor een opnamesessie; ‘Gloria’ was een van de zeven nummers die zij die dag opnamen. In Amerika werd ‘Gloria’ al in 1965 als de A-kant van een single uitgebracht en behaalde hier plaats 71 in de Billboard Hot 100 mee. In Nederland werd het in 1967 uitgebracht als single en werd een groot succes met een vijfde plaats in de Veronica Top Veertig.

In 1993 werd een nieuwe versie van Morrison met John Lee Hooker een hit. In Ierland bereikte het de zeventiende plaats, terwijl de single in het Verenigd Koninkrijk op plaats 31 piekte. In Nederland behaalde het plaats 32 in de Nederlandse Top Veertig. “Gloria’ is vele malen gecoverd, zoals door David Bowie, The Doors, Jimi Hendrix, R.E.M., U2 en Simpleminds.

 
Translate »
Share This