• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders / Nr. 23 The Verve – Bittersweet Symphony (1997)

Slechts eenmaal wist The Verve een notering te halen in de Nederlandse Top Veertig. Dat gebeurde met ‘Bitter Sweet Symphony’ uit 1997, dat op radio 3FM werd uitgeroepen tot Megahit.  Richard Ashcroft schreef het nummer, dat te vinden was op hun album ‘Urban Hymns’. In de single werd een sample gebruikt van de orkestrale versie van ‘The Last Time’ van The Rolling Stones. De sample werd gebruikt met goedkeuring van Decca Records. Maar toen het nummer een hit werd, klaagde Allen Klein (die de rechten van ‘The Last Time’ bezat) The Verve aan wegens het vermeend schenden van zijn rechten.

Om een lang en duur proces te vermijden schonk de groep de rechten van het nummer voor 100 procent aan Allen Kleins bedrijf ABKCO Music, dat een aantal licenties van The Rolling Stones beheert. Het was een grote teleurstelling.  Toch kreeg The Verve uiteindelijk de rechten weer terug, mede dankzij de nieuwe manager van de Stones, Joyce Smith.  En dus gaven Mick Jagger en Keith Richard hun aandeel van Bitter Sweet Symphony terug aan Richard Ashcroft.

De plaat werd wereldwijd een enorme hit en bereikte in Engeland de 2e positie. In Ierland werd de 3e positie bereikt en in Canada de 5e plaats. Amerika bleef iets achter met nummer 12 als toppositie. Ongeveer even hoog als in Nederland (nummer 11). De opvolger ‘The dugs don’t work’ bleef steken in de Tipparade.

 
Translate »
Share This